Categories
Xarxa Suport Mutu Vallcarca

Parar per mirar enrere

Com que la Xarxa d’aliments de Vallcarca ha estat possible gràcies al suport de gran part del barri, volem fer, una vegada més, un exercici de transparència i compartir públicament la situació en què ens trobem.

La nostra xarxa, com quasi totes les que van aparèixer durant el confinament, va néixer d’improvís, amb idees una mica vagues del que volíem arribar a ser però amb una gran urgència que ens va empènyer a continuar. Hem crescut molt, arribant a repartir menjar per a 400 persones en les setmanes més intenses.

Podríem dir que, fins ara, hem valorat la quantitat per damunt de la qualitat, i hem anat afegint persones i persones a una llista que s’ha anat fent cada vegada més gran fins a tal punt que, sense adonar-nos-en, allò que en un principi eren persones molt sovint s’ha acabat convertint en números.

D’aquesta manera, ens hem trobat fent tasques pròpies de serveis socials, i prova d’això és que l’Ajuntament de Barcelona, recentment, ha obert un programa per donar diners a projectes com el nostre, cosa que veiem com un intent d’externalitzar un servei que no ens correspon a nosaltres oferir. Nosaltres no volem ser un simple braç de l’ajuntament, ni sacrificar el nostre temps realitzant en condicions molt precàries una tasca que, si les institucions assumissin la seva responsabilitat, farien elles mateixes.

Creiem en una xarxa d’aliments que pugui, a més de cobrir una necessitat tan bàsica com l’alimentació, fer del suport mutu una eina realment capaç de transformar les nostres relacions i generar un teixit de barri més fort i combatiu. Una xarxa d’aliments que qüestioni la indústria alimentària i el malbaratament de menjar, i que proposi alternatives. En definitiva, una xarxa d’aliments que no contribueixi a sostenir el sistema, sinó a canviar-lo.

Això, però, és molt més fàcil de dir que de fer. Últimament ens sentim desbordades, ens costa mantenir el ritme, ens costa cobrir els torns, i veiem per exemple com dins la mateixa xarxa es van replicant dinàmiques autoritàries o masclistes que no arribem a tractar, perquè estem massa ocupades amb els repartiments setmanals, i això ens està desgastant, perquè acabem reproduint moltes de les coses que critiquem.

És per tot això que hem decidit prendre’ns una pausa. Durant els mesos d’agost i setembre, aturarem o reduirem al mínim les entregues d’aliments. Necessitem temps per repensar el projecte, veure en quines coses hem fallat i què podem fer per millorar.

No volem que aquesta pausa sigui vista com una renúncia, sinó com una parada estratègica per agafar forces. Al setembre ens tornarem a posar en marxa i farem una crida oberta per sumar més gent.

Moltes gràcies a totes les persones que heu cregut en la xarxa i ens heu donat suport.

Xarxa d’aliments de Vallcarca